artikel

Sluta gnäll – det var detta ni ville!

Vi har skiftat från konsumtion av gemensam välfärd till att konsumera mobiltelefoner, resor och status. Sverige har bara en penningsäck som ska räcka till allt. Ni har beslutat att det mesta ska gå till privat konsumtion, och då blir det så här.

Skolomläggning och skolnedläggning. Köer på akuten och brist på rum på sjukhuset. Nedläggning av vårdavdelningar och omläggning av vården. Det var detta ni bad om för många år sedan, och har fortsatt att be om sedan dess.

Ni vill inte betala skatt, men ni kräver all samhällsservice. Ni vet att ni inte kan äta en kaka och ändå ha den kvar, men det är just det ni kräver av samhället.

Ni gnäller på köer i vården, men kräver i nästa andetag mer skattesänkningar. Ni gnäller på att skolor läggs ner, men kräver i nästa andetag att kunna köpa ännu en resa till Thailand.

Ni gnäller på att vårdavdelningar läggs ner, men kräver i nästa andetag att ni ska ha råd att köpa mobiltelefoner till era femåringar.

Ni gnäller på att kunskapsnivåerna i skolorna har störtdykt, och kräver i nästa andetag att ni ska kunna köpa ännu en uppsättning kläder att lägga på hög i garderoben.

Ni har blivit mer och mer egoistiska. Ni har glömt ord som solidaritet. Och ändå kräver ni att allt ska vara som på den tiden när solidaritet var viktigt, när vår gemensamma välfärd var viktig och inte ett skällsord, när vi alla visste hur mycket vi faktiskt får för våra skattepengar.

Ni har bett om att ha det så här. Så sluta för sjutton att gnälla. Stå upp för era val. Det var detta ni ville!

Freddy Jensen, ordförande V Halland

Kopiera länk