Inlägg

Stort och smått i hängmattan på Gotland

Inula_vrabelyianaNär min familj och jag varje sommar återvänder till det Röd-Grönt Styrda Gotland och till tjocka släkten, måste man nypa sig i armen för att inte tappa kontakten med världen utanför. Här i det lilla doftar det tång och grillat lamm. Och rabbisarna (kaninerna) skuttar omkring. Där utanför och bortanför har det till exempel varit militärkupp i Egypten och en demokratiskt vald president avsattes på studs.
Varje år påminns vi också om att det finns en verklighet utanför Gotland genom ALMEDALSVECKAN.

När min familj och jag varje sommar återvänder till det Röd-Grönt Styrda Gotland och till tjocka släkten, måste man nypa sig i armen för att inte tappa kontakten med världen utanför. Här i det lilla doftar det tång och grillat lamm. Och rabbisarna (kaninerna) skuttar omkring. Där utanför och bortanför har det till exempel varit militärkupp i Egypten och en demokratiskt vald president avsattes på studs.
Varje år påminns vi också om att det finns en verklighet utanför Gotland genom ALMEDALSVECKAN.

I år har Almedalsveckan som vanligt varit större och mer omfattande än någonsin. Kanske 20 procent större än förra året. När man som sommargotlänning den här veckan traskar runt Almedalen eller Donners Plats i Visby förstår man att denna politikernas och lobbyisternas Kiviks Marknad betyder oerhört mycket för Gotland och Gotlänningarna. Massor med fastlänningar kommer hit för att sälja sina budskap. Besöksnäringen får ett rejält uppsving. Och Gotlands goda namn som besöksmål får sig god en puff framåt. Det behövs tycker jag. Öns befolkning minskade med sådär 50 personer förra året och antalet sysselsatta går kräftgång.
I år tycker jag att riksdagspartiernas ledare verkligen ansträngt sig det där lilla extra för att vinna sympati och nya väljare. Man märker att det snart skall bli riksdagsval. Men jag tyckte inte att det märktes så mycket att det också skall bli EU-parlaments-val. För tidigt kanske?
Några axplock
Först ut var SD med Jimmie Åkesson. Han spelade i sitt tal på strängar som skulle locka de kvinnliga väljare som SD saknar sympati från. Främst då kvinnor anställda i offentlig sektor.
Jimmie har utvecklats till en durkdriven retoriker och politiker och jag tror att SD kommer att få mera inflytande i rikspolitiken om inte vi tydligt argumenterar emot. SD har fått mycket uppmärksamhet i pressen och jag tycker SD märks mycket mer än sitt valresultat.
Jag träffade Alexander Bengtsson och Daniel Pohl från Expo en kväll, någon dag efter Jimmies tal, och både Alexander och Daniel var mycket nöjda med responsen på Expos seminarier. Det hade varit kö ut i korridorerna och intresset hade varit på topp! Det känns verkligen som argumenten mot rasism och främlingsfientlighet vässats och går hem bättre och bättre. Alexander Bengtsson tyckte att det kändes som att det inte var SD´s dag utan att det egentligen var Expo´s Dag!
Vänsterpartiet Hallands DS ledamot Rune Forssén var på Almedalsveckan som representant för den räntefria medlemsbanken JAK. Rune tog med oss på ett mycket intressant seminarium om föreningslån i JAK´s regi. Näringslivschefen i Skellefteå Kommun beskrev hur Skellefteå tillsammans med föreningslivet använde 35 miljoner kronor för självfinansierade JAK-lån till föreningsverksamheten i kommunen. Verkligen något för kommunfullmäktigeledamöterna att fundera över i kommunerna i hela Halland! Lån som föreningarna själva har kontroll över. Därmed genereras inga behov av bidrag från kommunen. Men däremot en massa självkänsla!
Moderaternas ledare hade denna Almedalsvecka laddat ordentligt måste jag säga. All teflonskjortetrötthet var som bortblåst! Fredrik Reinfeldt till och med skämtade! Han använde det klassiska retoriska greppet att börja mycket lågmält och gradvis öka både volymen och tempot. Han markerade mycket tydligt mot SD. Och, som jag tyckte, mycket tydligt för det mångkulturella samhället. Så tydligt har åtminstone inte jag hört honom markera förut. Han utmanade dessutom Socialdemokraterna i frågan.
Jag är övertygad om att Moderaterna kommer att ge de Röd-Gröna en match.
Här gäller det för oss att stå på!
Annars tog plånboksfrågorna stor plats som vanligt i Reinfeldts tal.
Socialdemokraternas Stefan Löwén talade mycket och starkt om skolans roll för livschanser och jobb.
Han talade om Alliansens misslyckande när det gäller att skapa nya varaktiga jobb. Han talade om Allainsens misslyckande när det gäller ungdomsarbetslösheten.
Han markerade tydligt mot rasismen både i Riksdagen och i Sverige i övrigt.
Han talade om ett Socialdemokratiskt EU.
Han vände sig till de borgerliga småpartierna och frågade om de var med på att slopa den andra sjuklöneveckan.
Vad han inte talade om var en Röd-Grön regering efter valet.
Vi var naturligtvis inne på Almedalen och lyssnade på Jonas Sjöstedt. Ladda gärna ner hela talet! http://www.vansterpartiet.se/assets/Jonas-Sjostedts-tal-Almedalen-2013.pdf Han talade såklart mot vinster i välfärden och för feminismen och argumenterade både för långsiktiga jobb i offentlig sektor och gröna jobb i privat.
Ilskan och motståndet mot utförsäljningen av delar av vår gemensamma sektor har ju stort stöd i Sverige. Endast V markerar tydligt mot. Jonas vågade också tala om vår ideologi.
Vänsterpartiet har motionerat om grundlagsskydd för gemensam egendom (på samma sätt som för privat egendom).
Jag är naturligtvis part i målet och tyckte att talet var jättebra. Vad jag skulle velat höra mer om, är visionen om det mångkulturella samhälle V vill se i framtiden.
Så här slutade Jonas sitt Almedalstal i år!
” Om ett år står vi här igen. Då har vi förhoppningsvis vunnit ett EU-val
och är redo att vinna även ett riksdagsval.
I det finns det två mycket
goda skäl till att rösta på Vänsterpartiet.
1. Med oss blir välfärden fri från vinster
2. Med oss blir regeringen fri från borgare
Vi vill se ett samhälle byggt på omtanke, jämställdhet och rättvisa.
Vi är redo. Tillsamman kan vi göra det ”
Massor med varma sommarhälsningar till er alla från //Olof Nellgård

Kopiera länk