Opinion

Solidariteten är inte till salu

Världen brinner. Kriget i Syrien pågår fortfarande, i Irak försöker ISIS ta makten med hjälp av våld och blodspillan, Gaza har blivit bombat till oigenkännlighet. Nu är det vår tur, Sveriges tur, att visa att vi vet vad ordet solidaritet betyder. Vi har plats för de flyktingar som nu måste lämna sina hem för att rädda sina liv. Vi har de ekonomiska resurserna, vi är ett av de allra rikaste länderna. Öppna upp gränserna och låt flyktingarna få en plats att återhämta sig på.

Halland har tyvärr varit dåliga på att ta emot flyktingar. Istället för att öppna upp våra gränser, istället för att säga ”välkommen hit, ni som behöver” har vi vänt ryggen till och inte låtsats om att världen står i lågor. Det måste vara slut på det nu. Vi måste bli bättre på att erbjuda en trygg fristad, långt från krig och död.

Om vi sluter upp och arbetar tillsammans kan vi välkomna dem hit, de som så desperat behöver det. Och tillsammans kan vi kämpa för att öppna upp även EU:s gränser. Fort Europa måste raseras! Människor dör på Medelhavet när de försöker fly från kriget till någonstans där de kan leva i fred. Det måste vara ett slut på detta.

Om vi sluter upp och arbetar tillsammans kan vi inte bara välkomna dem hit i meningen öppna upp våra gränser, utan även genuint välkomna dem. Civilsamhället har redan arbetat mycket för att krigets flyktingar ska känna sig välkomnade, nu krävs det att politiken gör detsamma.

Men det räcker inte. Arbetet varken börjar eller slutar med flyktingmottagande. Vi måste kämpa för ett samhälle där alla känner sig välkomna, och ett sådant samhälle är vi långt ifrån att ha idag. Den strukturella rasismen finns inpyrt överallt och vi måste våga se den för att kunna göra oss kvitt den. Tillsammans ska vi krossa rasismen!

En del säger att det är för många som kommer hit. Tänk då på att det finns fler asylsökande i ett enda flyktingläger i Kenya än i hela västvärlden. Libanon har tagit emot nästan 1 miljon flyktingar från krigets Syrien, och det med en befolkning på 4,5 miljoner samlade i ett land i samma storlek som Skåne.

Halland beräknas i år ta emot 300 flyktingar. Nog kan vår fantastiska landsända hjälpa till mer än så. Nog kan vi välkomna människor vars liv slagits i spillror utan att misstänkliggöra dem för vad en minoritet sysslar med. Det handlar om människor. Vi skall inte stå tysta när hatiska budskap om religioner och etniciteter sprids. I Sverige har vi religionsfrihet, vilket är en av anledningarna att människor söker sig hit, och det skall vi fortsätta ha.

Det finns politiker i Halland som tycker att vi inte ska ta emot några flyktingar. De kallas ibland för ”invandringskritiska”, ”främlingsfientliga” eller ”Sverigevänner”.
Vi föredrar att kalla dem för deras rätta namn. Vi kallar nazisterna för nazister och vi kallar rasisterna för rasister. Det borde fler ha ryggraden att göra.

Vi är inte till salu.
Solidariteten är inte till salu!

jon tal

 Tal av Jon Thjorbjörnson, etta på Vänsterpartiet Hallands riksdagslista, Varbergs torg 9/8 2014

Kopiera länk